ACTIVITATS

Visita Obres nou Sant LLàtzer  Dintre del marc de les jornades tècniques, el 3/4/2014 l'institut de l'Ebre va visitar les obres de la nova escola de Sant Llàtzer.
En va atendre el cap d'obra  Joan Vallès i ens va mostar l'estat  de les obres i els detalls constructius més interessants d'aquell moment.  Fem un recull de les imatges d'aquell dia.
Antecedents administratius
L'Ajuntament de Tortosa i el Departament d'Ensenyament van anunciar l'acord per implantar una extensió de l'institut Cristòfol Despuig a la nova escola de Sant Llàtzer, l'edifici de la qual estarà a punt per al curs que ve. L'alcalde de Tortosa i el director dels serveis territorials d'Ensenyament han comparegut al costat dels directors dels dos centres, Josep Ramon Subirats i Cinta Sales, per donar a conèixer els detalls de la solució adoptada per donar resposta al previsible increment de la matrícula en l'ensenyament secundari en els propers anys. Així, s'ha acordat aprofitar els espais lliures que es generaran en el nou edifici de l'escola, dissenyada per acollir dues línies, tot i que en aquests primersanys només n'hi haurà una. Per tant, al nou edifici de l'escola Sant Llàtzer, a més dels propis alumnes, també seran ubicats els alumnes de primer i segon d'ESO de l'institut Cristòfol Despuig. - font: http://lamarfanta.blogspot.com.es/2014/02/tortosa-acorda-amb-ensenyament-la.html#sthash.HHHGFqnB.dpuf
— en Tortosa.
















 


Visita al vèrtex geodèsic de Coll Redò a Tortosa.          20/12/2013

Un vèrtex geodèsic és un senyal que indica una posició exacta i que forma part d'una xarxa de triangles amb altres vèrtexs geodèsics. A Espanya solen estar formats per un cilindre de 120 centímetres d'altura i 30 de diàmetre sustentat en una base cúbica de formigó, tot això pintat de blanc. Normalment estan en llocs alts i aclarits per a poder veure altres punts, és per això que sol haver-hi unes bones panoràmiques des d'ells.
Des del 1994 a Catalunya estan regulats per la Llei 11/1994 d’11 de juliol, sobre els senyals geodèsics. La xarxa espanyola de vèrtexs geodèsics es dividix en tres: de primer, de segon i de tercer ordre. La de primer ordre està formada per triangles de costats entre 30 i 70 quilòmetres. En la de segon ordre, recolzada en la de primer ordre, els costats dels triangles varien entre els 10 i els 25 quilòmetres. La xarxa de tercer ordre té costats de 5 a 10 quilòmetres. Tots els vèrtexs de les xarxes més grans són al seu torn vèrtexs de les més petites.


                                                                        Enllaç a  ressenya



 FIRA EFICIÈNCIA ENERGÈTICA   València  15 novembre 2013

15 novembre 2013

"CONSTRUMAT " Barcelona 23  de maig 2013




 VERTEX GEODÈSIC MONT CARO 20 desembre 2012





 JORNADES TÈCNIQUES 2012

Amb aquest programa, hem contribuït a la Setmana de Jornades tècniques.


 

La conferència del divendres 10, es va fer ressò a la premsa Diari L'Ebre  i  al Web-bloc La Marfanta.

El projecte del nou hospital de Tortosa, en una conferència a l'Institut de l'Ebre

Publicat per Gustau Moreno el dia 9 de febrer de 2012 | 23:56


El projecte del nou hospital de les Terres de l'Ebre, que hauria de substituir l'actual Hospital de Tortosa Verge de la Cinta però que es troba ajornat sense data a causa de la crisi econòmica, és el protagonista de la conferència que ha programat per aquest divendres l'Institut de l'Ebre. De fet, la conferència anirà a càrrec d'Esteve Bonell i Josep Gil, els arquitectes guanyadors del concurs d'idees que va convocar l'anterior govern, i començarà a partir de les 12:30 hores al mateix centre educatiu. En aquest sentit, en el marc de les jornades tècniques 2012, el Departament d'Edificació i Obra civil de l'Institut de l'Ebre ha previst una conferència en què es tractaran, des de el punt de vista arquitectònic i tècnic, l'estat legal del projecte, la localització, les necessitats, les solucions constructives, o les mesures d'eficiència i estalvi energètic.

Amb un pressupost estimat d'uns 133,4 milions d'euros, el projecte arquitectònic del nou hospital de Tortosa preveia la construcció d'un edifici pensat amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. La idea amb què els arquitectes Sílvia Barberà, Esteve Bonell i Josep Maria Gil van guanyar el concurs convocat per Salut projectava un complex sanitari tranquil i acollidor; dissenyat a escala humana per evitar la imatge intimidatòria que tenen la majoria d'hospitals; amb els edificis resguardats del vent de dalt, i amb patis i façanes enjardinades. Un hospital de grans dimensions que tindria en compte l'entorn urbà, la presència del massís dels Ports, i el respecte al medi ambient.

Per exemple, es proposava aprofitar l'aire interior del sistema de refrigeració i calefacció de l'hospital per ventilar els vidres. L'objectiu era optimitzar el consum d'energia de la maquinària de climatització, amb un millor comportament energètic de l'edifici. Així, s'impulsaria l'aire interior des de la part inferior de les finestres cap a la part superior, per reduir el salt tèrmic entre la temperatura exterior i la temperatura de confort interior. A més, en el projecte es preveia la utilització de la capa freàtica superior dels terrenys del pla parcial de la Farinera, ja que amb l'ajuda d'uns grups frigorífics que funcionen de manera reversible es podria climatitzar l'edifici a l'hivern i escalfar l'aigua sanitària. De la mateixa manera, també s'obtindria l'aigua freda de climatització necessària per al confort de l'hospital durant l'estiu. A més, per a la construcció s'utilitzarien materials reciclats i de baixa energia de producció, i a les habitacions del sector psiquiàtric s'instal·laria un terra radiant, també per reduir el consum energètic. La calefacció per terra radiant –amb una xarxa de tubs sota el paviment, per on flueix l'aigua calenta– es considera la manera més saludable, eficient i econòmica de climatitzar un edifici, i també la que millor s'adapta a l'ús de l'energia solar tèrmica. Com que la calor generada es distribueix pel terra, s'aconsegueix una variació de temperatures ideal per al confort humà, ja que manté els peus calents i el cap fresc.

Els arquitectes també van preveure que el nou hospital podria utilitzar plaques fotovoltaiques per generar electricitat, que estarien instal·lades als diversos edificis del centre. Amb un sistema de gestió automatitzada, s'optimitzarien les instal·lacions, d'acord amb les condicions externes i internes de l'edifici. A més, el consum de la climatització es reduiria també gràcies a la ventilació natural a través dels patis, i hi hauria sondes crepusculars connectades a l'enllumenat d'alta eficiència i a un controlador d'intensitat lumínica. Quant a l'aigua, la idea guanyadora del concurs preveia estalviar-ne fins a un 30%, amb mesures com ara la instal·lació de cobertes enjardinades, que permetrien la reutilització de les aigües pluvials per al reg.


Foto: Departament de Salut



 Visita al laboratori APPLUS  d'assajos de la construcció al terme de  Roquetes  Pol. Ind. La Ravaleta.


Ens varen explicar les diferents parts del laboratori i van fer uns assajos.  La Directora del laboratori Encarna Tarragó, ens va acompanyar durant tota la visita.



El Curs 11-12  a causa del canvi legislatiu es va impartir la  primera promoció del CFGS Tècnic en Projectes d'Edificació. També es va cursar l'última promoció de Tècnic Superior en Desenvolupament i Aplicació de Projectes de Construcció.

CARTELL 11-12 




El Gremi de Constructors d'obres de les Terres de l'Ebre (Fegco), signa un acord  amb l'Institut que ens permetrà al Institut de l'Ebre validar Unitats formatives.  (Curs 11-12)










                          Orla promoció 2008-2010: cortesia de C. Picón.
 
 



PROGRAMA D'ACTIVITATS PER A LA SETMANA BLANCA 2-6 FEBRER 2009


El Departament ha acordat plantejar les següents activitats:
DIMECRES 4: A LES 9:30h
VISITA A OBRA PER CORTESIA DE "CONSTRUCCIONS GÜECHE"
(CAL ESTAR A LA SEU DE L'EMPRESA A L'HORA INDICADA). COM ANAR

DIJOUS 5: 16:30h AULA20.5
XERRADA" EL MON LABORAL DEL TÈCNIC SUPERIOR EN DESENVOLUPAMENT I APLICACIÓ DE PROJECTES DE CONSTRUCCIÓ. CRISIS I ESPECTATIVES DE LA CONSTRUCCIÓ"
INTERVENEN: JOAN MANUEL MONCLÚS I MEMBRES DEL DEPARTAMENT.





La visita a les obres de construcció d'un bloc d'apartaments i un habitatge unifamiliar, va ser molt interesssant, amb la inestimable col.laboració de Construccions Güeche a Tortosa-Campredó.